Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady zwrotu

Żywność genetycznie zmodyfikowana Aspekty prawne Iwona Wrześniewska-Wal

9,20 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie
Autor:

Opis

Intensywny rozwój nowoczesnych technik medycznych i biotechnologicznych stawia współczesnego człowieka przed pytaniami, które nie mogłyby się zrodzić jeszcze kilka lat temu. Niełatwo pogodzić dążenie do poznania, ulepszania i innowacji z ochroną podstawowych praw człowieka. Pokusy są liczne, wśród nich modyfikacja genetyczna spożywanej przez ludzi żywności. Z jednej strony widzimy uznanie dla nowej technologii i jej ogromnych możliwości w uprawie roślin i produkcji żywności, z drugiej strony - ze względu na stosunkowo krótki okres stosowania technik inżynierii genetycznej - obawy czy wątpliwości. Nikt bowiem nie jest w stanie przewidzieć długoterminowych konsekwencji uwolnienia genetycznie zmodyfikowanych organizmów do środowiska. Ryzyko związane z wprowadzaniem żywności GMO do obrotu stanowi wystarczający argument przemawiający za stosowaniem reżimu prawnego w tym zakresie. Wprowadzanie do obrotu żywności GMO jest objęte prawem międzynarodowym, wspólnotowym i krajowym. Regulacje te mają na celu respektowanie praw podstawowych, w tym prawa do ochrony zdrowia oraz innych dó publicznych, takich jak ochrona środowiska, bezpieczeństwo obywateli oraz rzetelna informacja. W książce Żywność zmodyfikowana. Aspekty prawne autorka wskazuje, że obowiązywanie obszernych, restrykcyjnych regulacji samo przez się nie wzmocni zaufania obywateli do instytucji wspólnotowych, a co za tym idzie, do procedury wydawania zezwoleń na wprowadzanie do obrotu żywności GMO. Dopiero skuteczność regulacji minimalizujących ryzyko, w szczególności dostępność środków dochodzenia swych praw przez uczestników rynku w praktyce stosowania prawa, może przynieść oczekiwane i konkretne wyniki. Iwona Wrześniewska-Wal jest lekarzem medycyny i prawnikiem, adiunktem w Zakładzie Ekonomiki, Prawa i Zarządzania Szkoły Zdrowia Publicznego CMKP (Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego). Wykłada na Akademii Medycznej w Warszawie oraz w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Specjalizuje się w prawie ochrony zdrowia i ubezpieczeń zdrowotnych oraz w prawie żywnościowym. Jest autorką wielu artykułów i opracowań, m.in. dotyczących żywności: Prawne aspekty dodatków funkcjonalnych, Znakowanie żywności GMO, Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, Suplementy diety. Współpracuje jako korespondent krajowy z European Food and Feed Law Revie - wydawanym w Berlinie europejskim czasopismem poświęconym zagadnieniom prawa żywnościowego i paszowego.Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego 2008, ISBN: 9788323505617, 170x240, 244 s., oprawa miękkaŻywność genetycznie zmodyfikowana Aspekty prawne Iwona Wrześniewska-Wal

Szczegóły Produktu

Wydawnictwo UW
DES0014988
2 Przedmioty

Podobne

(Jest jeszcze 16 innych tytułów w tej kategorii)