Polityka bezpieczeństwa
Zasady zwrotu
Literatura od kuchni Bogusław Deptuła
18,40 zł
Brutto
Autor:
Opis
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków którą zajadał się Ernest Hemingway gdy mieszkał w Paryżu Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu które zabiło Iwonę księżniczkę Burgunda z dramatu Witolda Gombrowicza Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej magdalenki spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe czasem zupełnie fantastyczne jak niewiniątko w tarapatach misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizaćWAB 2013, ISBN: 978-83-7747-810-3, 190x190, 328 s., oprawa miękkaLiteratura od kuchni Bogusław Deptuła